Publicitate în derulare

1 / 7
Avenue Hotels
2 / 7
Havana
3 / 7
Corteva
1 / 4
Jameson
2 / 4
Avincis
3 / 4
VIN LA MUNTE
4 / 4
ADMITERE USAMVB

CRAMA DEALU DORULUI VĂZUTĂ DIN SPAȚIU/ȘI DIN VĂZDUH

CU DRONA PESTE DEALURILE SILAGIULUI

Vara poate fi anotimpul ideal de petrecut câteva zile binecuvântate la Buziaș în vie

Crama Dealul Dorului este impresionantă și văzută din vazduh ! Am putea face un reportaj pe care l-am intitula: cu drona peste culturile de viță de vie….să survolăm dealurile Silagiului și să ne bucurăm, îndelung, ochiul de verdele atât de superb al viilor lui DORU HUSARCIUC.
Suntem in grafic, și – dacă vremea bună va ține cu noi, în continuare – estimăm o producție bună, bună – și, în concluzie, vinuri pe măsură.
Acum, se înregistrează o activitate febrilă pe Dealul Silagiului: îmbuteliem și, tot acum, se pun NOILE ETICHETE !!! Semn care anunță recoltele care vor veni și din care veți gusta, cu siguranță, și dumneavoastră.

Vă ținem la curent. Cu dronă sau fărăJ. Rămâneți cu noi (măcar în gând, vorba poetului!) și surprizele nu vor înceta să apară.
Între timp, Crama Dealu Dorului așteaptă, în grupuri de cel puțin zece persoane, vizitele de degustare la  cramă (organizate și anunțate din timp) – și o asociere de VIN cu MÂNCARE de mare excepție.

VARĂ DE BANAT
Nicicând, parcă, nu arată mai bine Dealu Dorului ca vara. Când soarele își varsă para (nu doar para, ci și foc și parăJ!), parcă nu este minune mai mare, pe lume, ca să stai, la bunul tău plac, într-o vie – și să contempli strugurii.  Și nu numai să-i contempli, ci să-i guști totdată, laolaltă cu zeam lor numită must. Și, în egală măsură, să încerci și vinul din producția/recolta anilor anteriori(degustări comparative).

Te răcorești sorbind câteva boabe de viță, iar  atunci când ți-e sete, ei bine, atunci scoți de la frigider o butelcă aburindă cu vin de soi prima-întâi!

SECRETUL LUI DIONISOS:
Și, iată, secretul fabricării vinului ne este dezvăluit, cu generozitate, de către chiar oamenii care îl plăsmuiesc:

CUM ÎL FACEM (PE EL, PE VIN)
Vinul de la Podgoria Dealul Dorului este un vin de origine controlată (DOC).

Obţinerea acestor vinuri se face prin prelucrarea strugurilor în cadrul arealului „Banat Silagiu”.

Strugurii se recoltează, pentru obţinerea vinurilor de calitate, la maturitatea tehnologică, când au realizat un conţinut în zaharuri de minim 187 grame (per)/litru.

În mare, fazele tehnologice sunt următoarele:

  • Recepția calitativă și cantitativă
  • Prelucrarea strugurilor
  • Răcirea mustului și decantarea
  • Însămânțarea mustului
  • Tragerea vinului
  • Pritocurile

Următoarele faze privesc stabilizarea, condiționarea și filtrarea vinului etc.

Dar să le luăm pe rând:

PROCESUL TEHNOLOGIC LA  DEALURILE SILAGIULUI

Fazele tehnologice sunt următoarele:

  1. Recepţia strugurilor cantitativă şi calitativă.
  2. Prelucrarea strugurilor se efectuează imediat ce au sosit din plantaţie pentru evitarea oricăror contaminări. Desciorchinarea se execută obligatoriu, cu ajutorul utilajelor din dotare. Desciorchinătorul – zdrobitor este confecţionat din oţel inoxidabil. Strugurii sunt trataţi cu enzime pectolitice pentru distrugerea pectinei şi separarea mai uşoară a fazei lichide.
    Zdrobirea strugurilor se execută moderat pentru evitarea strivirii ciorchinilor şi seminţelor. Cu ajutorul pompelor mustuiala este trimisă prin conducte fixe, din oţel inoxidabil la presare. Presele pneumatice sunt folosite pentru obţinerea vinului de calitate. Acestea sunt complet automatizate, cu tablou de comandă pentru programarea presării adecvate a soiului, categorie de calitate şi a gradului de maturare a strugurilor. Extragerea mustului se face prin vacum.
  1. Răcirea mustului şi decantarea particulelor în suspensie şi administrarea dioxidului de sulf în cantitate de 20-30 mg/l. Aducerea mustului la temperatura de 18 º C se face în schimbătorul de căldură imediat ce mustul a fost obţinut. Instalaţia de frig permite această operaţiune. După limpezirea mustului, acesta este trimis în cisternele de fermentare, prevăzute cu instalaţie de control şi dirijare a temperaturii.
    Temperatura este menţinută în jurul valorii de 18 º C.
  2. Se efectuează însămânţarea mustului cu drojdii selecţionate specifice soiului şi cu activatori de fermentare. Zilnic se urmăreşte densitatea şi temperatura mustului pentru ca fermentarea să poată fi dirijată conform cerinţelor vinurilor de calitate.
    Imediat ce fermentarea alcoolică a zaharurilor s-a terminat, vinul se trage de pe depozitul de drojdii.
  1. Tragerea vinului se face deschis pentru eliminarea mirosului de drojdii. Vasele în care se stochează vinul se spală bine, se dezinfectează şi se clătesc cu apă curentă, pentru a fi perfect curate.
    După umplerea cisternelor cu vin, se face sulfitarea lui până la limita de 40 mg/l dioxid de sulf liber. Cisternele se ţin pline cu vin, se închid cu capac prevăzut cu garnitură de etanşare.
  2. Se efectuează pritocurile pentru eliminarea depunerilor în vederea deproteinizării complete cu ajutorul cleitorilor.
  1. Limpezirea şi stabilizarea vinului de calitate. Vinurile sunt tratate pentru deproteinizare cu tanin, gelatină şi bentonită, în doze determinate prin microprobe în laborator. După limpezirea vinului, la 7-10 zile de la aplicarea cleirii mixte, se face filtrarea grosieră pentru îndepărtarea suspensiilor din masa lui.
    Filtrele din dotare sunt cu site din oţel inoxidabil, pe care se colmatează în prealabil un strat filtrant şi în timpul filtrării se dozează materialul filtrant (diotonita) odată cu vinul. După aceste operaţiuni tehnologice se face testul de deproteinizare pentru a stabili gradul de limpezire.
  1. Stabilizarea tartrică se face prin refrigerare naturală şi prin regfrigerare controlată şi dirijarea cu ajutorul frigului artificial.
  2. Stocarea vinului are loc în cisterne din oţel inoxidabil şi în cisterne de polstif, în depozite la suprafaţa solului sau în depozite semi-îngropate, prevăzute cu sistem de dirijare a temperaturii.
    10. Operaţiunile de transvazare se efectuează închis, pentru evitarea oxidărilor. Lunar se controlează vinul. Organoleptic şi fizico-chimic şi se fac corecţii de dioxid de sulf.
  3. Păstrarea vinului se face în funcţie de durata convenabilă de maturare în funcţie de soi şi de anul de recoltă.
  4. Îmbutelierea vinului se efectuează în spaţiu destinat acestui scop, cu loc separat de depozitat sticlele şi recipienţii pentru vin, spaţiu pentru îmbuteliere şi depozit de sticle îmbuteliate. Operaţiunea de îmbuteliere are următoarele faze: a. filtrarea sterilă; b. turnarea în sticlă; c. astuparea cu dopuri de plută; d. aplicarea capsulei termocontractibile; e. etichetarea; f. ambalarea în cutii de carton personalizat; g. paletizarea pe europaleţi; h. stocarea în vederea livrării. PROCESUL DE ÎMBUTELIERE AL VINULUI ALB Vinul condiţionat este supus refrigerării pentru a elimina surplusul de tartrați, pentru a preîntâmpina depunerea acestora in sticlă după îmbuteliere.

Detartrarea se face la o temperatură de -3º C…-5ºC, timp de 8-10 zile, după care vinul scos de la refrigerare este filtrat prin filtrul cu plăci. Vinul este analizat în laborator în privința următorilor parametri: concentratia alcoolică, conținutul în zahăr, bioxid de sulf liber și total, aciditate totală, aciditate volatilă, pH, etc. Se face recepția sticlelor care, ulterior, sunt depozitate în magazie. Înainte de îmbuteliere se curăță și se sterilizează filtrele și bazinul de vin al mașinii de umplere pentru a preîntâmpina contaminarea vinului, precum şi furtunele de legătură între acestea. Pentru curățat se folosește soda caustică in concentratie de 1,5%, iar pentru neutralizarea ei se folosește soluție de acid citric 3% urmând dezinfecția cu abur.

Înainte de intrarea în maşina de umplere, vinul este filtrat cu filtru cu plăci care asigură o filtrare sterilă după care este filtrat cu filtru milipor (cartuș filtrant cu milipori)cu dimensiunea de 0,45 microni la vinul alb definitivând sterilizarea vinului. Fluxul tehnologic de îmbuteliere prevede următoarele etape: – clătirea sticlelor – umplerea cu vin a sticlelor – dopuirea sticlelor – controlul vizual al sticlelor la lampa de control – uscarea sticlelor în tunelul de uscare – capișonarea sticlelor – etichetarea sticlelor, imprimarea lotului și a datei îmbutelierii – ambalarea sticlelor – depozitarea și expedierea.

Clătirea sticlelor realizează igienizarea acestora prin injectarea de apă sterilă, filtrate cu un filtru de 0,45µm, timp de aproximativ o secundă, pentru a fi acoperiţi pereţii interiori.

Prin aceasta se elimină impurităţile din sticlă. Umplerea cu vin a sticlelor se execută la nivel constant eliminându-se sticlele în care nivelul este necorespunzător. Dopuirea sticlelor se execută folosind dopuri de plută naturale. Controlul vizual al sticlelor la lampa de control pentru a elimina sticlele defecte. Uscarea sticlelor se face pentru a elimina condensul sau picăturile de vin de pe exteriorul sticlei pentru a nu avea probleme la lipirea etichetei.

Capişonarea sticlelor se face automat folosind capişoane termocontractibile. Etichetarea sticlelor implică lipirea pe sticlă a etichetei şi a contraetichetei.

După etichetare se imprimă cu ajutorul masinei automată de inscriptionat numărul de lot și data îmbutelierii.

Ambalarea implică punerea sticlelor în cutii de carton prevăzute cu separatoare şi aşezarea pe europaleţi.

 

A consemnat

ECHIPA RABBIT MEDIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Previous post Cramele Histria: MIRABILIS MIRACHI
Next post TOP BERE