Prolectuspioneer ;"
COLECȚIA DE GUSTURI FINE Colecția de gusturi fine. Astea sunt băuturile de marcă de la PERNOD RICARD. Și, în special, cele pe care le prezentăm în acest număr. De altfel, în ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creatorsAVINCIS
Intr-o hotarare de curand a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) institutia a sters de pe lista mai multi fermieri care, inainte de decizia, erau eligibili pentru a primi fonduri ...
Citește mai mult
MALTA TRAVELUniversitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti FGCR

Multinaționalele conduc finanțarea domeniului agricol românesc

nufarm.ro

Multinationalele conduc Romania? Cel putin asa pare sa creada Angelo Nicolae, Brise care afirma: „Agricultura din România este finanţată în proporţie de 80 la sută de firme multinaţionale“. Cu toate acestea, cei de la ING ne spun contrarul, oarecum aflat intr-o mica confuzie declaratia, caci se opune şefului de vânzări al ING pentru regiunea nord-est, Cătălin Ursu, care a spus că în ultimii ani creditele pentru agricultură au crescut dublu! Directorul general al Brise Group, Angelo Nicolae, a declarat de curand ca cel putin 80% din agricultura româneasca este decisa de multinaţionalele de pe piata noastra, mai exact din punctul de vedere al finantarii. 

Totusi, sa spunem ca este o noutate sus-mentionata informatie? Nu chiar, opiniile contradictorii au venit in urma conferinţei organizate, nu cu mult timp in urma, de BASF in debutul anului 2017. In plus, a mai existat si o conferinta de la Sibiu, tot organizata de ea, cand s-a discutat despre finantarea agriculturii romanesti, Angelo Nicolae a mentionat inca de la inceputul evenimentului ca domeniul este prost finantat. Cauza este…bancile? Da, spune el: bancile care nu se incumeta sa intre adanc in sectorul agricol, in ciuda faptului ca merge bine in ultimii 5 ani:

“Agricultura este subfinanţată tocmai pentru că sistemul bancar nu a crezut în acest domeniu. Suntem cu toţii de peste 20 de ani în sector, iar atenţia către agricultură a venit doar în ultimii 5 ani, când fermierii au început să devină profitabili. Problema este că în acest moment băncile nu înţeleg nevoia fermierului, dinamica business-ului în agricultură şi, dacă te uiţi doar pe un bilanţ şi pe o balanţă, este foate greu să înţelegi de ce are nevoie ca să-l finanţezi“, ne vorbeste directorul general Brise, fata de seful vanzarilor de la ING, Cătălin Ursu, care spune ca: „în ultimii cinci ani, perioadă în care, per total sistem bancar, creditele au scăzut, în agricultură acestea s-au dublat“.

Noi ce sa mai credem?

Ideea de finantare provenita de la multinationalele din sectorul agricol a fost puternic promovata de reprezentantul Brise. El a mentionat (lucru adevarat, de altfel) ca mai mult de 80% din sumele de bani din domeniu provin de la multinationale. Totusi sa nu uitam ca Brise este distribuitor BASF în România, o firma care se gaseste peste tot in lume.

„În acest moment, probabil, agricultura din România este finanţată în proporţie de 80 la sută de firme multinaţionale, aşa cum este şi BASF. Şi asta pentru că, prin intermediul nostru, ca distribuitori, aceste inputuri ajung la fermieri, pentru ca ulterior tot banii din multinaţionale (de la traderi) să vină, să ajute la achiziţia producţiei şi să întoarcă aceşti bani înapoi în circuit. Fără aceste multinaţionale cred că am fi blocaţi, pentru că piaţa locală nu poate să absoarbă această producţie, nu are capacitatea financiară s-o cumpere şi, practic, acesta este acum circuitul care susţine financiar agricultura“, ne explica Angelo Horaţiu Nicolae.

Acuma sa luam si opiniile fermierilor care sunt de partea finantarii domeniul agricol autohton cu ajutor zonei financiar nebancare, de cealalta parte fiind noua tendinta: banca agricolă susţinută financiar de Guvern.

La intrebarea jurnalistilor despre ce banca agricola ar fi cea mai potrivita pentru domeniul agroalimentar autohton, unii au cazut de acord asupra lui (surpriza?): CEC, singura instituţie financiar-bancară cunoscuta de toti şi cu filiale pe tot teritoriul Romaniei. Totusi, ei impun si o conditie: statul sa finanteze banca bine de tot, pentru ca dobanzile sa aiba valoare mai mica.

„CEC ar fi cel mai indicat. Fiind de stat şi foarte vechi, cu filiale în toată ţara, mi se pare că ar fi cel mai indicat să se ocupe de această treabă, dar nu sub denumirea de bancă agricolă. Să rămână el CEC, că aşa a fost înfiinţat de Cuza. Cel mai important este să aparţină de stat. Deocamdată fermierii nu-şi permit să investească într-o bancă agricolă. Ei nu dispun de subvenţiile altor ţări, astfel încât să poată cotiza într-un astfel de sistem“.

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*