Publicitate în derulare

1 / 7
Avenue Hotels
2 / 7
Havana
3 / 7
Corteva
1 / 4
Jameson
2 / 4
Avincis
3 / 4
VIN LA MUNTE
4 / 4
ADMITERE USAMVB

Fermierii români, dependenți de preturile de la nivel international.

 

Alina Cretu, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania a anuntat ca in ultima perioada preturile la orz din Portul Constanta au ajuns la 155 de euro/tona si la grau la 159 de euro/tona, foarte aproape (periculos de aproape) de pretul celor de la Rouen (Franta). Ba chiar, aceasta a mai precizat si ca, ulterior recoltarii, s-a evaluat ca acesta va fi si mai mare.

„Pentru noi, problema poate fi vazuta si din alt punct de vedere, in zonele mai indepartate de Portul Constanta – ne referim la pretul transportul ui cerealelor, de la 9 euro pe tona pana la cam 20 de euro pe tona, avand in vedere si zona in care ne aflam in Romania. Trebuie sa trecem la procesare si industrializare, si atunci cand vom depasi acest prag vom avea forta necesara pentru a stabili, macar in bazinul Marii Negre, cateva conditii. Pentru moment, suntem extrem de vulnerabili, suntem dependenti de pretul international. Astazi, un fermier din Romania in Portul Constanta nu este departe de colegii de la Rouen care primesc aproape acelasi pret”, a mai declarat aceasta.

Alina Cretu a spus si ca, daca e sa ne referim strict la productia de porumb, atunci ar trebuit sa ne gandim de doua ori la estimarea pretului, dupa evenimentele care au avut loc in primavara lui 2018.

„Referitor la cultura porumbului, am avut o primavara cu probleme, in special la semanat, dar si cu privire la rasarire, la rasarire si alte faze de crestere, unde pe anumite suprafete s-a insamantat numai acolo unde a fost posibil. In anumite zone ale tarii precum sunt cei din sud sau centrul tarii, datorita conditilor meteorologice sau altor factori este posibil sa fie mai avantajati datorita rasaririi mai uniforme si au putut sa faca tratamentele culturii de porumb”, a spus Alina Cretu.
 
 „In prezent suntem extrem, extrem de rezervati in ceea ce priveste cultura de porumb, deoarece in Moldova avem o situatie extrem de grava in ceea ce priveste seceta, in sudul tarii in judetele apropiate Bucurestiului sunt probleme foarte mari in privinta culturii de porumb. Avem si alte zone in care cultura porumbului arata promitator, cel putin pentru aceasta perioada, asa ca este inca devreme sa ne pronuntam”, a adaugat directorul APPR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Previous post California dreaming, wines & (wet) dreams
Next post APIA oferă adeverințe pentru fermierii care contractează împrumuturi