Publicitate în derulare

1 / 7
Avenue Hotels
2 / 7
Havana
3 / 7
Corteva
1 / 4
Jameson
2 / 4
Avincis
3 / 4
VIN LA MUNTE
4 / 4
ADMITERE USAMVB

Substanțe toxice în unele alimente! Află care sunt!

ONG-ul francez Generations Futures, care a decis ca alimentaţia să fie parte dintr-un domeniu inclus în noul proiect al strategiei naţionale referitor la perturbatoriu endocrini, a anuntat ieri ca exista sanse foarte mare pentru existenta unor substanţe de acest gen (perturbatori endocrini) în alimentele achizitionate de europeni.

Oficialii Generations Futures au observat un raport realizat de curand si publicat de Autoritatea europeană pentru securitatea alimentelor (EFSA) referitoare la reziduurile de pesticide gasite în alimente.

Raportul a fost publicat în iulie şi se foloseste de date de acum 2 ani, important este ca a concluzionat că 96% din totalul eşantioanelor studiate sunt perfect legale şi că 51% dintre eşantioane nu contineau niciun fel de reziduu cuantificabil.

Tot acestia au reamintit, cu toate acestea, de restul procentului de 49% din totalul probelor studiate, în care existau urme cuantificabile de pesticide.

Din cele 109.843 de eşantioane vizate, 69.433 aveau reziduuri de pesticide care ar avea perturbatori endocrini prezumaţi, conform Generations Futures.

“Peste şase reziduuri de pesticide din 10 cuantificate în alimentaţia europeană sunt perturbatori endocrini prezumaţi”, se arata într-un comunicat al ONG-ului francez.

Informatiile au fost preluate de la TEDX, care repertorizează moleculele cu un posibil efect de perturbare endocrină.

Nu există o listă a perturbatorilor endocrini”, aşa cum este cazul pentru substanţele cancerigene, iar această bază de date este “fără îndoială cea mai amplă”, a spus pentru AFP directorul ONG-ului menţionat, Francois Veillerette.

Uniunea Europeană a eliberat spre public în decembrie criteriile de definiţie pentru perturbatorii endocrini, după o amanare extrem de lunga, însă ONG-urile sunt in continuare nesigure de schimbari. Ele nu au fost de acord cu aceste criterii si le vad prea restrictive, deoarece ONG-urile trebuie sa faca 2 lucruri complicate deodata: sa aiba dovada ca substanţa este un perturbator endocrin şi că ea duce la efecte negative, precum si ca modalitatea de acţiune al acestor substanţe.

Perturbatorii endocrini reprezinta substanţe sau amestecuri chimice care pot să intervina negativ in functionarea sistemului hormonal, respectiv asupra: creşterii, fertilităţii, comportamentului şi se pot afla la originea anumitor tipuri de cancer.

Ele se afla si in: detergenţi, materiale plastice, produse cosmetice, textile, vopseluri şi în anumite pesticide.

În versiunea provizorie a acestui text, nu există aproape nimic despre alimentaţie, fapt care ne şochează”, spune Francois Veillerette (al doilea proiect al ONGului)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Previous post BEAU VINUL DOMENIULUI BOGDAN
Next post UN EVENIMENT DE ZILE MARI