Havana Club Romania
corteva
AMMOULIANI 2021: O PRIVIRE DE ANSAMBLU Pentru că anul 2020 nu a fost cel mai fericit an cu putință, cauzele sunt știute/în primul rând, așa-numita criză sanitară, ne pregătim, cu entuziasm/și ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creatorsAVINCIS
APIA a transmis termenul până la care trebuie transmise cererile pentru sectorul zootehnic! Crescătorii de animale pot transmite către Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) solicitările pentru ajutorul ...
Citește mai mult
MALTA TRAVEL
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Venituri de aproape 8.000 de euro la kilogram din cultivarea șofranului

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

In județul Gorj, o cooperativă va avea în curând încasări de aproape 8.000 de euro la kilogram din cultivarea șofranului

saffron-flowers

Planta șofran

In comuna gorjeana Bustuchin s-a infiintat prima cooperativa agricola, unde o parte din fondatori sunt si cetateni straini, originari din Madrid si Barcelona. Acestia s-au gandit sa cultive sofran.

Sofran reprezinta un condiment, avand originile undeva in tarile arabe si cultivat in doar cateva tari din lume (printre care si Spania, Italia, Franta). Cunoscut ca cel mai scump condiment din lume, fermierii din judetul Gorj s-au gandit sa planteze in prima faza sofran – condimentul le-ar putea aduce venituri enorme, daca il vor vinde in tarile din Uniunea Europeana. Tot din aceasta planta se realizeaza uleiuri aromatice sau alte produse alimentare.

Ion Ciocea, primarul localitatii, le va da celor 26 de membri ai Cooperativei Agricola” Valea Amaradiei-Catalunia” instructiunile pentru modul de cultivare al sofranului.

„Am infiintat juridic cooperativa, a dat Dumnezeu, acum astept spaniolul care este de 25 de ani presedintele unei cooperative in Catalunia sa vina sa plantam sofran, pentru ca asa se pune, in a doua jumatate a lunii august. Doreste sa vina dumnealui sa stea langa oameni pana plantam, sa vedem daca pamantul si clima se pliaza la asemenea planta. Sunt deja patru spanioli membri fondatori in aceasta cooperativa, Cooperativa Agricola Valea Amaradiei-Catalunia. Sunt 26 de membri fondatori din Bustuchin, Rosia de Amaradia, Hurezani, sunt 26 impreuna cu patru spanioli din Madrid, Barcelona”, a mentionat primarul Ion Ciocea.

Tot acesta mentioneaza ca sofranul s-ar putea vinde cu aproape 8.000 de euro kilogramul.

„Daca ar fi sa mearga, pana in noiembrie se culege si dupa aia sa vedem, daca va da roade pamantul si clima atunci vom fi fericiti, pentru ca este 8.000 de euro kilogramul, asa se vinde. Este o floare, sa nu credeti ca intra putin la un kilogram. Ceea ce stiu de la ei din Spania ca o familie acolo, daca planteaza 20-30 de ari de sofran, este suficient sa traiasca foarte bine. Cooperativa se bazeaza pe asigurarea desfacerii acestor produse, de mure, afine, zmeura, ce vom cultiva”, a mai precizat primarul localitatii Bustuchin.

De asemenea, primarul localitatii mentioneaza ca fermierii care sunt interesati sa se alature cooperativei sunt bineveniti.

„Nu iti trebuie pamant mult, toti cei care vor dori sa se asocieze o pot face, cooperativa are un sediu in Bustuchin. In octombrie vine ministrul agriculturii din Catalunia cu presedintele Federatiei Cooperativelor din Spania”, a mai spus primarul.

De origine mediteraneana, sofranul este o planta din care se extrage cel mai scump condiment din lume, din acesta fiind realizate uleiuri aromatice sau alte produse din domeniul alimentar.

saffron-extract

Condimentul extras din plantă – șofran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*