pioneer ;"
VINVEST, impreuna cu Asociația de Cultură și Promovarea Vinului VINVEST, va organiza in ziua de marți, pe data de 4 decembrie 2018, la ora 11.00, o conferința de presă ce pregateste ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creatorsAVINCIS
Fermierii sau viitorii antreprenori sau orice alta persoana interesata mai are inca posibilitatea de a trasnmise proiecte pentru investitii in procesarea si marketingul  produselor agricole prin intermediul  submasurii 4.2 din Programul National ...
Citește mai mult
MALTA TRAVELUniversitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti FGCR

Sectorul legume-fructe a rămas fără fonduri europene

nufarm.ro

Directorul general adjunct al APIA, Constantin Birca, a mentionat in cadrul unei discutii cu producatori agricoli din Dolj, ca pe partea de legume-fructe, marerle obstacol in calea desfasurari activitatii normale de catre acestia este asocierea lor in cooperative, in grupuri de producatori, organizatii de producatori, intrucat acestia nu pot accesa fonduri europene.

„Cred ca exista o bariera mentala care este mai greu de depasit, dar ar trebui sa facem tot ce este posibil, macar sa putem sa intelegem, caci fara a ne constitui in cooperative, grupuri de producatori si organizatii de producatori, nu putem sa avem pretentia sa obtinem fonduri europene cel putin daca ne referim strict la acest sector. Din 2008 s-au constituit 35 de grupuri de producatori, care au fost sustinute cu bani atat din fonduri europene, cat si din bugetul national. 

Aceste 35 de grupuri de producatori au primit bani pentru a putea functiona, pentru a-si plati chiriile, pentru sediul pentru dotare cu calculatoare, autoturisme si alte plati de functionare. Au fost sume insemnate, dar nu toate cele 35 de grupuri de producatori s-au transformat asa cum ar fi fost normal, in organizatii de producatori. In acest moment avem in toata tara 24 de organizatii de producatori. Cate sunt ele, dar ca sa primeasca bani de la UE e obligatoriu sa depuna la APIA un program operational si nu toate cele 24 de organizatii fac acest lucru”, a spus Barca.

Directorul APIA a mai spus si ca, pentru un grup de producatori sau pentru organizaţii de producatori, acestia trebuie sa se incadreze in urmatoarele termene: sa existe cel putin cinci legumicultori, iar valoarea producţiei comercializate sa aiba o valoare de cel putin 1 mil de lei, respectiv cei 5 membri trebuie sa adune la comun productia si sa o comercializeze unde vor putea.

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*