Publicitate în derulare

1 / 7
Avenue Hotels
2 / 7
Havana
3 / 7
Corteva
1 / 4
Jameson
2 / 4
Avincis
3 / 4
VIN LA MUNTE
4 / 4
ADMITERE USAMVB

Fermierii campioni la rapiță aleg și anul acesta genetica Pioneer

Campania de semănat rapiță se apropie de final. Hibrizii Pioneer s-au numărat și în această toamnă printre principalele alegeri ale fermierilor. Ce au ales? Evident hibrizii ce au oferit producții ridicate în campania precedentă, adică hibrizii fermierilor campioni, anunță compania Corteva Agriscience. În aceste condiții, reprezentații companiei prezintă ultima serie de fermieri campioni din acest an și urează cultivatorilor de rapiță să aibă producții cel puțin la fel de ridicate precum agricultorii de top prezentați în cadrul comunicatelor.

Fermierul Nyircsa Andras din localitatea Dalnic, județul Covasna, a ales hibridul PT298 și s-a dovedit alegerea câștigătoare întrucât a recoltat 5.200 kg/ha. Acesta lucrează     110 ha, iar campania trecută a semănat rapiță pe 36 ha. “Am semănat acest hibrid după cultura de grâu, astfel că terenul a fost arat, apoi pregătit cu discul și am administrat îngrășăminte    triplu 15+sulf – 300 kg/ha. Am semănat la finalul lunii august și în toamnă am mai administrat un îngrășământ foliar pe bază de bor și un insecticid. Am continuat în primăvară cu aplicarea unui regulator de creștere, apoi un fungicid înainte de apariția bobocilor și am fertilizat cu nitrocalcar – 250 kg/ha. A mai urmat un tratament, după 4 săptămâni de la aplicarea primului, cu fungicid și insecticid, după care, ultima dată când am putut intra în cultură am aplicat 200 kg/ha de nitrocalcar. Plantele au evoluat bine, nu am întâmpinat probleme, însă am recoltat cu întârziere, la final de iulie și în primele zile din august. Acum deja am semănat și plantele au răsărit, sperăm să fie o campanie la fel de bună ca aceasta pentru că am ales tot hibridul PT298”, a declarat fermierul campion.

În județul Teleorman, în cadrul societății Esperandza, fermieri campioni au devenit și domnii Sandu Daniel și Daniel Drăghici. Aceștia au ales hibridul PT303 și au obținut o producție de 4.867 kg/ha.

Și în localitatea Hărman, județul Brașov, hibridul PT303 a excelat. Domnul inginer Ioan Benea a recoltat 4.760 kg/ha. “Lucrez 750 ha, rapiță am avut campania trecută pe 250 ha, iar 55 ha au fost semănate cu PT303, grâul fiind cultura premergătoare. Am arat și am pregătit terenul, am fertilizat cu îngrășământ triplu 16+sulf – 300 kg/ha, apoi am lucrat terenul cu combinatorul și am semănat în perioada 25 august – 3 septembrie. În toamnă am aplicat două tratamente cu insecticide și fungicide, precum și un foliar pe bază de bor. În primăvară am mai administrat trei tratamente cu insecticid și fungicid, dar și două îngrășăminte foliare. La desprimăvărare am fertilizat cu îngrășământ pe bază de azot 30% și sulf 29% – 250 kg/ha, apoi, la un interval de două săptămâni, am mai administrat nitrocalcar – 250 kg/ha. Pot spune că acest hibrid s-a comportat foarte bine, motiv pentru care în această toamnă l-am semănat pe 100 ha”, a specificat domnul Benea.

În cadrul societății Quality solution, domnul inginer Robert Iordan din județul Teleorman a devenit fermier campion cu hibridul PT275 care i-a oferit 4.200 kg/ha. “Lucrez 1.000 ha, iar hibridul de rapiță PT275 l-am avut pe 50 ha. Cultura premergătoare a fost floarea-soarelui, astfel că terenul a fost arat, pregătit cu discul și am efectuat o trecere cu combinatorul. Am semănat în prima parte a lunii septembrie, am administrat îngrășământ complex – 200 kg/ha, dar am mai fertilizat și cu uree lichidă – 200 l/ha. În primăvară am erbicidat o singură dată și am aplicat două tratamente cu insecticid și fungicid. Am recoltat la început de iulie și pot spune că a fost un an bun, nu am mai întâmpinat probleme”, a punctat fermierul campion.

Tot în județul Teleorman își desfășoară activitatea și următorul fermier campion. Domnul Marius Ionuț Trifu lucrează 150 ha, pe 30 ha a semănat rapiță și a obținut cu hibridul PT298 o producție de 3.810 kg/ha. “Am semănat rapița după grâu și am ales doar hibridul PT298. Am arat terenul și imediat am intrat cu discul, a urmat o perioadă de repaus iar înainte de semănat am mai intrat de două ori cu discul. Am fertilizat, după care am semănat în data de 20 septembrie. În toamnă am administrat un erbicid pentru buruienile monocotiledonate, dar și un insecticid. În primăvară, la finalul lunii februarie, am fertilizat cu uree – 250 kg/ha, iar la jumătatea lunii martie am administrat un insecticid și un fungicid. Au mai urmat două treceri cu insecticide și îngrășăminte foliare, iar la una dintre treceri am administrat și un fungicid. Recoltatul a avut loc la începutul lunii iulie. Pot spune că am fost foarte mulțumit, de aceea în această toamnă voi avea 50 ha cu rapiță din portofoliul Corteva. Sincer să fiu a fost primul an în care am semănat rapiță și nu pot spune că sunt un foarte bun cunoscător al acestei culturi, dar sunt mulțumit de rezultatul obținut”,  a declarat domnul Trifu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Previous post INAZUMA® – SOLUȚIA COMPLETĂ PENTRU COMBATEREA DĂUNĂTORILOR DIN CULTURA DE RAPIȚĂ
Next post SAVANA BEACH