Corpus Hermeticum contine tratatele de baza ale traditiei trismegiste, redactate probabil in Egipt, cam in perioada cuprinsa intre sec. al II-lea si al III-lea d.Hr. Acest corpus provine din acelasi cadru religios si filozofic care a produs neoplatonismul, crestinismul si gnosticismul: un cadru ce isi are radacinile in impactul dintre gandirea platonica si vechile traditii ale Orientului elenizat.
Aceste scrieri reprezinta doar o parte din bogata literatura atribuita miticului Hermes Trismegistos (“cel de trei ori foarte mare”), o contopire elenistica dintre zeul grec Hermes si zeul egiptean Thot. Dupa cum spune F. Barrett (Biographia Antiqua).
“Prin aceste carti [Hermes] a transmis cunoasterea divina intregii posteritati; prin intermediul acestora s-a aratat a fi nu doar un om cu inspiratie divina, ci si un filosof profund care si-a capatat intelepciunea de la zei si nicidecum de la oameni”.
34,00 lei 28,50 lei

Inca din secolul al IV-lea i. H., grecii il desemnau pe zeul egiptean Thot cu numele atat de sugestiv si plin de semnificatii de Hermes Trismegistos. Epitetul Trismegistos (“cel de trei ori mare”) atribuit lui Hermes este de origine relativ tarzie si nu se intalneste la nici un autor anterior celui de al doilea secol crestin. El a aparut, cel mai probabil, din formele mai vechi derivate de greci din surse egiptene originale. Numele Hermes pare sa fi fost considerat in cursul secolului al III-lea d.H. si al urmatoarelor un pseudonim convenabil pentru a fi pus in fruntea numeroaselor scrieri sincretice in care se cauta imbinarea filozofiei neoplatonice cu iudaismul lui Philon si cu doctrina kabbalista, pentru a oferi astfel o alternativa credibila la crestinism.
Hermes era numit de catre egipteni Tat, Taut, Thot. Thot era sfetnicul si prietenul lui Osiris. El a imbogatit limba, a inventat literele, a instituit rituri religioase, a transmis oamenilor numeroase cunostinte filozofice, i-a initiat in astronomie, muzica si alte arte. Multi sunt de parere ca acest Thot sau Hermes a trait cu mult inainte de Moise. Unii au mers pana intr-acolo incat l-au identificat cu Adam, in timp ce aproape toti istoriografii, inconjurand de mister personajul si faptele sale, i-au atribuit puteri magice, daca nu chiar inventarea magiei.