Publicitate în derulare

1 / 7
Avenue Hotels
2 / 7
Havana
3 / 7
Corteva
1 / 4
Jameson
2 / 4
Avincis
3 / 4
VIN LA MUNTE
4 / 4
ADMITERE USAMVB

AFIR relaxează regulile pentru procesatori!

SE ANUNTAT SCHIMBARI MAJORE pentru FERMIERII CARE VOR SA APLICE PENTRU FONDURIL EUROPENE! AFIR tocmai a anuntat ca a postat – pe site-ul urmator dati click pentru a vedea, – ultima varianta a Ghidului solicitantului, dar și anexele referitoare la sM 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole” și 4.2a „Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol”, in legatura cu sesiunea de anul acesta.

„Ghidul solicitantului pentru submăsurile dedicate sectorului de procesare vine cu modificări față de sesiunile anterioare de depunere a proiectelor. Astfel, am mărit cu o lună termenul în care cei care au fost notificați pentru semnarea contractului de finanțare, pot să aducă documentele necesare contractării investiției (dovada cofinanțării, avize de mediu, cazier juridic etc).

De asemenea, a fost eliminată obligativitatea semnării și ștampilării pe fiecare pagină a cererii de finantare și a documentației aferente. Solicitantul își asumă veridicitatea documentelor, iar dacă la prezentarea acestora în original se constată neconcordanțe care afectează condițiile de eligibilitate sau de selecție, proiectul va fi declarat neeligibil. La fel cum depunerea proiectelor este on-line pe site-ul AFIR, beneficiarii au posibilitatea de a solicita modificări ale contractului de finanțare tot on-line, în acest fel economisind timp prețios. Acestea sunt câteva dintre simplificările pe care le-am implementat în sesiunea din acest an” , a anuntat directorul general al AFIR, Adrian – Ionuț Cheșnoiu.

Sumele de bani care se ofera aplicantilor pentru sM 4.2 este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru:

  • IMM-uri (întreprinderi mici și mijlocii)
  • grupuri de producători/ cooperative
  • la ambele nu va fi mai mult de 1 mil. de euro pe PROIECT

IAR de 40% pentru: alte întreprinderi, care va fi de 1,5 mil de euro pe PROIECT.

Totodata, lucrurile stau putin diferit pentru proiectele care au in vedere crearea unui lanț alimentar integrat, fara a se lua in considerare tipul de solicitant, sumele de bani oferite de stat sunt de 2,5 mil de euro pe PROIECT. Aceeasi valoare este stabilita si in cazul proiectelor initiate de forme asociative (cooperative și grupuri de producători).

lant alimentar integrat = succesiunea de etape și operații din cadrul aceleași unități implicate în colectarea, procesarea, distribuția, depozitarea și manipularea produselor agro alimentare, de la colectare până la comercializare

Pe de alta parte, in cazul sM 4.2a, intensitatea ajutorului oferite de stat este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile in cazul IMM-uri și de 40% in cazul întreprinderilor MARI.

Daca aplicantul este o întreprindere micro şi mici, incluzand si formele asociative, atunci ajutorul nu va fi mai mare de 600 de mii de euro pe proiect sau 900 de mii de euro pentru proiectele care creeaza un lanț alimentar integrat.

Ajungand si la intreprinderile mijlocii (tot incluzand forme asociative), acestea au o posibilitate de ajutor de CEL MULT 800 de mii euro pe proiect ori, cele care creeaza un lanț alimentar integrat, au 1,1 mil de euro pe proiect. Intreprinderi mari nu pot primi subventii de peste de 1 mil de euro și de 1,5 mil de euro in cazul celor ca creeaza un lanț alimentar integrat.

Continuand cu sM 4.2a trebuie sa mai amintim ca sunt indeplinesc conditiile numai proiectele referitoare la producerea de băuturi alcoolice. Intensitatea ajutorului oferit de stat aici este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va fi mai mare de 200 de mii de euro pentru microîntreprinderi și 300 de mii de euro pentru formele asociative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Previous post SUPER oferte la butașii de viță de vie!
Next post PERIOADA de depunere a OFERTELOR pentru START-UP NATION 2017 prelungită!