avenuehotelsHavana Club Romania
usamvb
corteva
PERNOD RICARD este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața băuturilor alcoolice. De aceea, se și consideră, pe bună dreptate, un creator de convivialitate. Printre mărcile pe care le ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creatorsAVINCIS
Ministerul Agriculturii anunță noi schimbări privind modul de acordare al subvențiile pe care le încasează crescătorii de animale din speciile bovine și ovine, cu rase valoroase. În urmă cu o ...
Citește mai mult
MALTA TRAVEL
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Cel mai folosit erbicid din lume a fost interzis, oficial, în Germania! Ce urmează pentru România?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!
Germania a anuntat ca a interzis oficial folosirea glifosatul, un erbicid care ar contribui la cresterea riscului de a dezvolta cancer. Inainte de aceasta a mai existat un alt stat care a interzis erbicidul respectiv, decizia Germaniei venind mai mult ca un rezultat al efectului domino.

Autoritatile germane au decis sa interzica folosirea glifosatul, cu toate ca aceasta masura va fi luata progresiv. Acesta este cel mai folosit erbicid din lume, intrucat este foarte eficient in uciderea unor populaţii întregi de insecte, o componenta esentiala din ecosistem şi din polenizarea culturilor agricole alimentare, dupa cum mentioneaza si presa germana.

Medicii au realizat numeroase studii cu privire la glifosat si au descoperit ca acesta este potential cancerigen. Ca urmare, statul german a luat curajoasa masura de a interzice pana la sfarsitul anului 2023 acest erbicid, moment care coincide cu expirarea perioadei de folosire a glifosatului in Uniunea Europeană, au anuntat miniştrii germani.

Biologii au fost cei care au anuntat efectele negative ale folosirii acestui erbicid, sesizand problemele in urma scăderii dramatice a numărului de insecte, lucru ce a a influentat decisiv diversitatea speciilor, afectand inclusiv ecosistemele, din cauza tulburarii lanţurilor trofice naturale şi a polenizării plantelor.

Prima tara care interzisese erbicidul fusese Austria.

La fel ca si in toata Uniunea Europeana si international, glifosatul este cel mai folosit erbicid, datorita puterii de a ucide buruienile şi de a da recolte bogate şi profitabile.

„Ce este rău pentru insecte e rău şi pentru oameni”, a spus ministrul german al Mediului, Svenja Schulze, vorbind despre un viitor nu e asa indepartat cand fructele nu si le vor mai putea permite toti.

„Avem nevoie de mai mult zumzăit şi bâzâit”  a afirmat Schulze, în cadrul unei conferinte, amenintand asupra faptului ca „o lume fără insecte este o lume în care nu merită să trăim.”

Industria chimică şi grupuri agricole au fost cei care au facut cele mai mari presiuni pentru interzicerea utilizării glifosatului, vandut sub numele de Roundup si realizat de Monsanto si aflandu-se in proprietatea companiei germane Bayer.

Bayer s-a opus profund acestei masuri, afirmand ca e „un instrument important ce asigură atât sustenabilitatea, cât şi productivitatea agriculturii. ”

Protestele din Germania au contribuit si ele la aceasta decizie, cand mai mult de 1,75 milioane oameni din una dintre cele mai bogate regiuni din sudul Bavariei din Germania au votat pentru „salvarea albinelor” , in cadrul unui referendum.

Uniunea Europeana a decis la sfarsitul anului trecut prelungirea cu inca 5 ani a folosirii erbicidului, urmand ca, ulterior, sa fie interzis definitiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*