Havana Club Romania
corteva
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)a transmis pentru fermierii interesați că până pe data de 31 ianuarie 2020 inclusiv trebuie să le transmită Cererile de plată pentru rambursarea ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creatorsAVINCIS
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)a transmis pentru fermierii interesați că până pe data de 31 ianuarie 2020 inclusiv trebuie să le transmită Cererile de plată pentru rambursarea ...
Citește mai mult
MALTA TRAVEL
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Rețetă fulger de cozonac, în stilul Nicolaie Tomescu

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Cozonacul ar putea părea la o primă vedere un preparat destul de complex. Totuși, pentru a găsi o modalitate de preparare pentru toții pasionații de cozonaci sau checuri, ne-am gândit să elaborăm un articol care să conțină o rețetă accesibilă tuturor. De aceea, bucătarul Nicolaie Tomescu ne va arăta astăzi un astfel de preparat, cu umplutură de ciocolată!

Nu are mult aluat, dar în schimb are o tonă de umplutură.

Alunele de pădure nu-s obligatorii, pot fi adăugate nuci, migdale ș.a.

Ai nevoie de, pentru aluat Babka (tipul de cozonac în speță):

  • 20 g drojdie proaspătă
  • 100 g de lapte (cântărit)
  • 1 lingură de zahăr
  • 90 g unt la temperatura camerei
  • 1 ou mare
  • Un praf de sare
  • 280 g de făină
  • coaja de o jumătate de lămâie

Ai nevoie de, pentru umplutură:

  • 80 g unt
  • 100 g de zahăr
  • 80 de ciocolată cu lapte
  • 30 g de cacao
  • 1-2 linguri lapte cât să omogenizeze umplutura
  • 90 g alune de pădure (70 g măcinate și 20 g tocate grosier)
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată

Ai nevoie de, pentru sirop:

  • 50 g de zahăr
  • 70 ml de apă
  • 1 lingură esență de rom
  • 100 ml de sirop de arțar

Pasi de preparare:

  • În primul rând, începem cu umplutura: 
  • Combinăm untul cu zahărul, punem ciocolata la topit și introducem o lingură de lapte.
  • După ce au devenit un tot întreg, introducem alunele măcinate, scorțișoara și o lăsăm la temperatura camerei. 
  • Punem laptele cu drojdia, sarea, zaharul și 3 linguri din cantitatea de făină. 
  • Mixăm până când drojdia dispare și îl păstrăm undeva lângă o sursă de căldură, acoperit pentru prima dospire
  • Punem făina cu untul, oul, coaja de lămâie, introducem maiaua sau compoziția de drojdie, și frământăm, mai întâi cu o lingură de lemn, ulterior cu mâna pentru a realiza un aluat elastic și omogen. 
  • Îl lăsăm în castron acoperit cu o folie pentru a doua dospire, până când crește de 2 ori mai mult în volum
  • Preîncălzim cumptorul la 180 de grade Celsius. 
  • Ulterior celei de-a doua dospiri întindem aluatul ca un dreptunghi cu grosime de 0,4-0,5 cm si ungem suprafața cu crema de alune de pădure și ciocolată.
  • Rulăm, închidem capetele și folosind un cuțit ascuțit tăiem în două pe lung. 
  • Împletim și punem în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt pentru încă o dospire, ceea ce reprezintă în jur de jumate de oră la o sursă de căldură. NU uitați ca tăieturile să fie în sus 

Sursa: https://chefnicolaietomescu.ro/

  • Adăugăm restul de alune de pădure tocate pe toată lungimea cozonacului și introducem Babka la copt pentru 35-40 de minute la cuptor.
  • Cu puțin timp înainte de a scoate cozonacul din cuptor, luăm o cratiță și introducem în ea zaharul, apa, esența de rom și siropul de arțar ca să fiarbă 1-2 minute. 
  • Acuma îl scoatem din cuptor și adăugăm peste cozonac. Important e să fie fierbinți – amândouă.
  • Păstrăm cozonacul pentru alte câteva minute în tava de copt, pentru a pătrunde, iar apoi răsturnăm pe o parte pentru alte câteva minute. Revenim la poziția normală și așteptăm să se răcească.
  • Gata! Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*